Suomi-Twitterin verkkovisualisointi

Pyry-Samuli Lahti

Koostin vajaa puoli vuotta sitten listan Suomi-Twitterin TOP-200 vaikuttajista. Tällä kertaa kotiläksyinä syntyi verkkovisualisointi (engl. graph visualization) kyseisten käyttäjien interaktioista toisiinsa. Yksityishenkilöistä eniten huomiota muilta TOP-200 verkon käyttäjiltä ovat saaneet @svuorikoski, @Maaninkavaara, @soalmila, @JohannaKukka ja @SarasvuoJari.

Datalähteenä visualisoinnissa on Pinnalla-palvelun kuluneen vuoden twiitit (yhteensä päälle 22 miljoonaa twiittiä vajaalta 10 kuukaudelta). Tämän jälkeen twiittimassaa suodatettiin seuraavasti:

SuodatusTwiittimäärä
1. Twiittaaja oli joku TOP-200 vaikuttajasta22M 1,1M
2. Twiitti oli kohdistettu (RT / maininta) jollekin toiselle TOP-200 vaikuttajalle1,1M 229k

Näin huomataan, että TOP-200 twiittajat muodostavat päälle prosentin koko Suomi-Twitterin sisällöstä. Ja näistä twiiteistä peräti 20% on suunnattu (RT tai maininta) toiselle TOP-200 Twitter-vaikuttajalle. Toisin sanoen: melko pienet piirit.

Interaktioiden visualisointi

Voit klikata käyttäjiä avataksesi tarkemmat tiedot heidän interaktioistaan toisiin käyttäjiin.

Visualisoinnin tulkinta

 • Verkon solmun koko kuvaa sitä, kuinka monta interaktiota käyttäjä on saanut osakseen muilta TOP-200 vaikuttajilta. Esimerkiksi:

  • käyttäjän @svuorikoski solmun koko on suuri, koska muut TOP-200 vaikuttajat ovat retwiitanneet ja maininneet häntä kaikista eniten

  • käyttäjän @UnibetFinland solmun koko on pieni, koska käyttäjän kohdeyleisö ei kuulu TOP-200 vaikuttajiin

 • Verkon kaaren paksuus kuvaa sitä, kuinka paljon kahden käyttäjän välillä on ollut interaktioita. Valitettavasti Twitterin Streaming API ei tarjoa tietoa siitä, miten käyttäjät ovat tykänneet (engl. Like) toistensa twiiteistä, joten interaktioiden lukumäärä perustuu retwiitteihin sekä mainintoihin. Kaaret näytetään vain merkittävimpien suhteiden merkiksi. Käyttäjän kaikki interaktiot voi tarkastaa klikkaamalla verkon yhtä solmua.

 • Solmun reunuksen väri kuvaa pääaihealuetta, josta käyttäjä on twiitannut. Nämä on muodostettu siten, että suosituimmat hashtagit on yhdistetty johonkin seitsemästä aihealueesta (allekirjoittaneen täysin mutu-fiiliksen perusteella; toisin sanoen näistä ei kannata sen suurempia johtopäätöksiä vetää). Aihealueet ovat:

  Verkkodata JSON-muodossa

  Mikäli data kiinnostaa, voit tutkia tai ladata verkon muodostamiseen käytetyn datan täältä: finnish-top-200-twitter-user-interactions-graph.json.