Pinnalla upposi

Pyry-Samuli Lahti

Prologi

Wuonna 2014 tapahtui, että Pyppe — wiisas ja taitava teknologioiden luoja — toi maailmaan PINNALLA palvelun. Tämä palvelu toi Suomen Twitter-tilastot Kansan keskuuteen.

Palvelun maine levisi nopeasti yli maanpiirin. Monet ylistivät sen innovatiivisuutta ja käyttivät sitä päivittäin, sillä se oli helppo ja vaivaton käyttää.

Mutta ajan kuluessa, Elon Musk, joka oli suuri teknologian visionääri, huomasi, että PINNALLA palvelu uhkasi hänen asemaansa. Silloin Elon Musk antoi kaikkivoipaisuudessaan mahtikäskyn, joka kaikui läpi koko hänen valtakuntansa:

”Sulkekaa PINNALLA palvelu. Antakaa sen levätä ja ostakaa sen sijaan Twitter Blue kuukausihintaan 8€ !”

Ja niin tapahtui, että PINNALLA upposi maaliskuussa Herran vuonna 2023.

Loppu

Helmikuussa Twitter ilmoitti sulkevansa ilmaiset rajapintansa, joita Pinnalla-palvelu on käyttänyt yli kahdeksan vuoden ajan. Enemmän aiheesta voi lukea esimerkiksi TechCrunchin artikkelista Twitter to end free access to its API in Elon Musk’s latest monetization push.

Ensimmäinen Twitterin Streaming-rajapinnan kautta tullut palvelun arkistosta löytyvä twiitti on lähetetty 28.9.2014 klo 01:03:35, ja viimeinen 15.3.2023 klo 00:35:27. Tämänkin jälkeen palvelu ontui eteenpäin, koska palvelun 2 500 kirjautunutta käyttäjää on antanut lukuoikeuden omiin twiitteihinsä. Täten palveluun edelleen valui uusia twiittejä ilman Streaming-rajapinnan käyttöä, mutta vain murto-osa aiemmasta.

Yhteenveto datasta

Kaikki twiitit
266,2 M
RT-osuus
33,5 %
Uniikit twiittaajat
3,2 M
Päivät
3 090
Levytila
733 Gt
Liikevoitto
-4 000 €

Twiittejä per alkava tunti

Twiittejä per viikonpäivä

Kumulatiiviset uniikit käyttäjät